Vista Aero vs Ubuntu

Inutil sa vă zic că sunt un ubunterist acum. După zece ani de crackuri şi seriale, folosite din necesitate, poate că a venit în sfârşit timpul pentru un sistem de operare normal, complet şi bun. Nu pot să zic că îmi făcea mare plăcere să folosesc software pirat, pentru ca înţeleg volumul de muncă pe care unii îl depun şi le respect munca, dar în România, unde salariile sunt de mizerie nu exista alternativă. Ei bine, acum există alternativă. Linux Ubuntu, făcut pentru oameni normali, gratis, cu suport al unei comunităţi care funcţionează.

Experienţele mele anterioare cu Linux au fost un pic dureroase. În 1999 am încercat prima dată să instalez un RedHat. Am reuşit să fac cam jumătate din componente să funcţioneze. Fiecare avea chichiţe şi nu foarte puţine erau suportate, nu existau drivere. Pe urmă am încercat cu Debian şi cu Suse. Cel mai mult am reuşit după două săptamâni de muncă să fac să funcţioneze sistemul, dar făra a fi un server complet. Fiecare pachet extra trebuia instalat manual şi fiecare pachet avea o grămada de dependinţe care de asemenea erau tratate manual. Un coşmar!

Din aceste cauze, pe parcursul anilor care au urmat, m-am limitat la fi un utilizator cuminte al unor sisteme deja instalate, pe care le atingeam cu mănuşi de oricâte ori era nevoie. Pâna acum!

Versiunea pe care o folosesc este Ubuntu Gusty Gibbon, deşi am început cu Feisty Fawn şi am făcut un upgrade. Instalarea durează 30 de minute şi e chiar mai uşoara decat cea de Windows. Pentru upgrade ai nevoie doar de internet. Exista şi varianta în româna. Şi pentru ca eu cred în echilibru cosmic (aici poţi să râzi), m-am înscris în grupul de traducere în româneşte. Trebuie să dai şi înapoi. După cum vedeţi este primul post pe care îl scriu cu diacritice şi acest lucru se datorează traducerilor la Ubuntu, care se fac respectându-le.

Munca de zi de zi în Linux nu este complicată deloc. Chiar şi instalările complicate pot fi rezolvate printr-o simplă căutare pe internet. Nu îmi lipseşte nici un software din cele avute pe Windows, cu excepţia lui Photoshop, pe care însă nu-l mai folosesc ca pe vremuri. Gimp, substitutul lui Photosop, pare foarte puternic, ănsă spre deosebire de majoritatea aplicaţiilor care au fost copiate (portate) pe Linux, Gimp nu copiază Photoshop şi are sistemul lui propriu. Cred că cu puţin efort de învăţare reuşeşte să-l egaleze.

Şi nu în ultimul rând Unbuntu îmi funcţionează pe un laptop de 4 ani vechime, cu o placa grafica ATI 7000 şi doar 1GB de RAM, resurse incomparabile cu ce cere Vista la 500 de euro. Vedeţi filmul de mai sus pentru a vă convinge de ce ştie Linux azi. Eu ştiu ca economia prosperă dacă eu cumpăr în fiecare an un calculator nou şi ca Microsoft o să o ducă mai bine daca fac eu upgradurile pe care le vor ei, dar şi ei trebuie să înţeleagă în egală măsură, că nu există creştere exponenţială infinită, şi ca utilizatorul de calculator devine pe zi ce trece mai informat şi mai educat.


About this entry